Esad, İran ve Rusya birlikte öldürüyor

0
1111

Şili’de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye’de Esad’ın yaptığı katliama Rusya ve İran’ın da eklendiğini belirterek, dünyanın bu tabloyu kayıtsız bir şekilde izlemesine sert tepki gösterdi.

Murat KELKİTLİOĞLU / SANTIAGO

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şili’nin başkenti Santiago’daki BM Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu’nda (ECLAC) düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada dünyanın bu coğrafyasına uzak ancak insani etkileri bakımından herkese çok yakın olan Suriye krizinin trajik sonuçlarının her geçen gün daha da ağırlaştığını vurguladı.

İNSANLIK SUÇU İŞLEDİ

Erdoğan, “Suriye’de ölen insanların sayısı ne kadar? 400 bin. Bunlar nasıl öldürüldü? Konvansiyonel silahlarla. Bunların içinde bin 500-2 bin kimyasal silahlarla öldürülen var. Dünya diyor ki, kimyasal silahlarla öldürüyor, onu dikkate alıyor ama konvansiyonel silahlarla öldürülenleri dikkate almıyor. Sonucu ölüm olan hangi silahla olursa olsun bunların hepsi insanlık suçu işlemiştir. Şimdi yanında bir de kim var? Rusya var, İran var. Birlikte bu insanları öldürüyorlar” dedi.

ALMANYA BİZDEN FAKİR Mİ? 

Suriye’deki mülteci krizi konusunda izlediği tutum nedeniyle Avrupa’yı da eleştiren Cumhurbaşkanı, “Dün olayları dışarıdan seyreden Avrupa, bugün sığınmacı krizini kendi içlerinde en derin şekilde yaşıyorlar. Şimdi bağırmaya başladılar, ‘Bize gelmesin’ diyorlar. Peki 2,5 milyon insanın ülkesine sığındığı Türkiye ne yapacak. Yaptığımız harcama 9 milyar doları aşmıştır. Almanya ve Fransa bizden daha mı fakir? Ama bunlar kapılarını kapatıyor, biz ise açıyoruz. Niye? Tüm o bombalara karşı, bizim başka yapacak hiçbir şeyimiz yok” şeklinde konuştu.

Şili’de Mustafa Kemal Atatürk İlkokulu’nda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şili’deki Mustafa Kemal Atatürk İlkokulu’nu ziyaret etti. Eşi Emine Erdoğan’ın da katıldığı ziyarette çocuklarla bir araya gelen Cumhurbaşkanı, hatıra fotoğrafı çektirdi. Erdoğan çifti çocuklara Türkiye’den getirilen hediyeleri de verdi.

O teklifi hepsine yaptım 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ben Sayın Obama’yla da Sayın Putinle de G-20 de tek tek konuştum: Suriye topraklarının kuzeyinde bir şehir kuralım. Bunun için iki şey çok önemli terörden arındırılmış bölge, ki bu bölge var. Çok güzel dediler ama hâlâ cevap bekliyoruz.”

DAEŞ’in İslam’la hiçbir alakası yok

Erdoğan, küresel barış ve istikrarın sağlanmasının önündeki en büyük sorunlardan birinin de terörizm olduğunu söyledi. “Terör örgütünün bir tanesi iyi, bir tanesi kötü diyemezsiniz” diyen Cumhurbaşkanı şöyle devam etti: “Bakıyorsunuz PYD’ye, ‘O DAEŞ’le mücadele ediyor, bize göre terör örgütü değildir’ diyemezsiniz.

İslam’ın kökü barıştır

İslam dinini terörizmle ilişkili hale getirenler varlıklarını inanç istismarına borçlu olan terör örgütlerine en büyük desteği verdiklerini bilmelidirler. İslam, silm kelimesinden, yani barış kelimesinden türemiştir. Bu bir. İki, İslam’ı terörle yan yana kimse zikredemez. Üç, DAEŞ bir terör örgütüdür ve DAEŞ’in yakından uzaktan İslam’la alakası yoktur. Tam aksine DAEŞ şu andaki yaptıklarıyla İslam’a zarar vermektedir, bir İslam düşmanı örgüttür” diye konuştu.

Bizim için uzak ülke diye bir kavram yok 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte Şili’ye gelen Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Santiago’da katıldığı bir konferansta, “Bizim için artık uzak diye bir kavram yok. Biz, devlet olarak ve milleti olarak bu kavramı lügatımızdan çıkardık ve dünyanın her yerine elimizi uzatıyoruz” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde, 2006’da Latin Amerika açılımı başlattığını hatırlatan Akdoğan, bu tarihten itibaren bütün Latin Amerika ülkeleriyle çok ciddi ilişkiler geliştirme çabası içinde olduklarını belirtti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.