‘Kardak’ta kriz çıktı’

0
1484

Yunan Kathimerini gazetesi geçen yılın 14 Ağustos’unda Suriyeli mültecilerin çıktığı Kardak kayalıklarında Türkiye ile Yunanistan arasında kriz yaşandığını ileri sürdü.

Yunanistan’da yayımlanan Kathimerini gazetesine göre, hem Ankara hem Atina’da gizli tutulan bu kriz esnasında, hem Türk hem Yunan sahil güvenliğine bağlı güçler eş zamanlı olarak Kardak kayalıklarından doğuda olanına çıktı. Kriz yaklaşık 6 saat sürdü.

Gazete haberinde şu iddialara yer verdi:

14 Ağustos 2015 sabahı, Yunan radarları, Kardak civarında bir hareketlenme yaşandığını tespit etti.
Aynı saatlerde, daha önce Kardak kayalıklarına çıkmış mülteciler, Kilimli Adası’ndaki sahil güvenliği telefonla arayarak, Avrupa’ya gitmek istediklerini ve kurtarılmayı beklediklerini söylediler.

Yunan ve Türk Sahil Güvenlik ekipleri hemen hemen aynı anda Kardak bölgesine ulaştı.
İki tarafın tekneleri dar alanda tehlikeli manevralar yaptı.

Her iki ülkenin sahil güvenlik ekipleri kayalığa çıktı. Diplomatik bir kaynağa göre “vücut teması” oldu. Yani itişmeler, hatta belki de fazlası yaşandı. Taraflardan hiçbiri kayalıktan çekilmek istemedi.

Yunan savunma ve dışişleri bakanlıkları ile Başbakan Aleksis Çipras durumdan haberdar edildi. Savunma Bakanlığı’ndaki kurmaylar, Yunan Deniz Kuvvetleri’ne ait bir geminin Kardak bölgesine gönderilmesini önerdi. 1996’daki kriz yeniden canlanıyordu. Başbakan Çipras bu öneriyi hemen reddetti ve konunun askeri değil, siyasi yolla ele alınmasına kararı verdi.

Gerginlik 6 saat sürdü. İddiaya göre Türk Sahil Güvenlik ekibi Kardak’tan giderken, arama ve kurtarma operasyonu yaptığına dair zabıt tutulabilmesi için mültecilerden bazılarını da, kendi rızaları olmamasına rağmen beraberinde götürdü.

Yunan Sahil Güvenliği’nin, 14 Ağustos 2015’deki açıklamasında, “Kardak bölgesindeki 27 Suriyeli mülteci kurtarıldı. Yunan Sahil Güvenlik personeli, hem insani görevini yerine getirdi, hem de Türk Sahil Güvenlik teknelerinin varlığından dolayı bölgede oluşan durum karşısında, son derece sorumlu ve sonuç verici şekilde hareket etti” denilmişti.

BİLGİ NOTU: Türk bandıralı bir geminin 20 Ocak 1996’da Kardak Kayalıkları’nda karaya oturması sonucu Türk ve Yunan kurtarma ekipleri arasında çıkan anlaşmazlık sonucu kriz çıkmıştı. İki ülke savaşın eşiğine gelmişti. ABD ve NATO’nun devreye girmesiyle tansiyon düşmüştü.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.