Milli Projelerimizi ‘Hecce Gitmek İçin’ Satmış

0
1495

Şerefsizliğin Böylesi Görülmedi

 

 

Rüşvetçi müdüre 30 yıl hapis cezası istendi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Milli Piyade Tüfeği MPT 76 ile MP5 silahının çizim ve üretim planlarını ABD’li bir silah şirketinin sahibine 1 milyon 100 bin TL’ye satmaya çalışırken suçüstü yakalanan ve tutuklanan MKE Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi hakkında yaklaşık 29 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle dava açtı. Tanrıverdi’nin flash belleğinde tüm silahların projeleri çıktı.
Rüşvetçi müdüre 30 yıl hapis cezası istendi

İddianamede, Tanrıverdi’nin silah tüccarına sadece iki silahın değil toplam 16 silaha ait bilgileri satmaya çalıştığı öne sürüldü. Tanrıverdi ifadesinde, evinde bulunan paraların ise eşiyle hacca gitmek için biriktirdiği paralar olduğunu iddia etti.

İddianamede, şüphelinin kendisine açık olan devletin güvenliğinin gizli kalmasını gerektirdiği fenni keşif veya yeni buluş veya sınai yenilik niteliğindeki gizli silah bilgilerini 200 bin TL ve 300 bin dolar karşılığında Amerikalı şirketin temsilcisine satmak suretiyle üzerine atılı “devlet sırlarından yararlanma” ve “rüşvet alma” suçlarını işlediği belirtildi. İddianamede, şüphelinin yakalandığı lokanta içerisinde birlikte geçtikleri özel odadaki konuşmaları “teknik araçla izleme” kararı uyarınca kayıt altına alındığı anlatıldı. Şüphelinin ev ve işyerindeki aramalarde ele geçirilen diz üstü bilgiyar ve 5 flash bellek, uzman bilirkişiler tarafından incelendi. Bu dijital materyallerde, Tanrıverdi’nin satmak istediği MP5 ve MPT 76 silah projelerinin yanı sıra susturuculu makineli tabanca MTS, MP5’ten modifiye edilen sportif silahla T94A VE T94SD, HK23, HK53 VE MSG90, HK33E, T43, Z43 ve Z43P, sportif tüfek Z41, Z5, Z5K, Z5P, Z5RS’a ait proje ve çizimleri ortaya çıktı. Bu silahların yanı sıra MP5 A3 makineli tabanca, MP5 K makineli tabanca, HK33E piyade tüfeği, G3 piyade tüfeği, MG3 makineli tüfek, JNG90 bora 12 keskin nişancı tüfeği, T40 ve T40 HK33E bomba atarlar, MPT-76 piyade tüfeğine ait parça ve komple teknik resimleri ile muhtelif silahlara yönelik mastar, kalıp, aparat teknik resimleri ve malzeme formları tespit edildi.

İhbarcı, Amerikalı silah şirketinin temsilcisi Kutlay Kaya hakkında rüşvet verme suçundan etkin pişmanlıktan dolayı takipsizlik kararı verildi.

HAC PARASIYMIŞ

İddianamede, ABD Virginia Eyaletinin Afton Şehrinde Zenith Fire Arms isimli silah firmasının sahibi, aynı zamanda MKEK’nin ABD temsilciğini üstlenen Kutlay Kaya’nın ihbarı üzerine soruşturmanın başladığı belirtildi.

Kutlay Kaya’nın ifadesinde, “2016 Ocak ayının ortalarında fabrikada şüpheliyle görüştüğünde kendisine MP 5’in tüm çizimlerini verebileceğini, maaşının yetmediğini söylediği; yardım talebinde bulunduğu, şüphelinin istediği tüm çizimleri 200 bin TL karşılığında verebileceğini bildirdiği, son görüşmelerini mart ayı içerisinde yaptığı, MPT 76 model yeni üretilen silahın çizim ve tüm dökümanları karşılığında şüphelinin 300 bin dolar karşılığında anlaştıkları”nı belirttiği kaydedildi.

İddianamede Tanrıverdi’nin savunmasına da yer verildi. Tanrıverdi ifadesinde, “evinde ele geçirilen paralar ilk kez gideceği hac ziyareti için biriktirmiş olduğu paralar olduğunu, herhangi bir belge karşılığında alınan paralar olmadığını” söylediği belirtildi. İddianamenin ekinde Tanrıverdi’yi ihbar ederek yakalanmasını sağlayan işadamı Kaya hakkında ise etkin pişmanlık hükümleri uygulanarak, rüşvet verme suçunun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verildiği kaydedildi.

http://www.yurtgazetesi.com.tr/

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.