Nüfus cüzdanlarında kadın ve erkekler için pembe ve mavi renk ayrımı kalkıyor

0
1517

Nüfus cüzdanındaki renk ayrımı kalkıyor

.

SÖZCÜ / ANKARA

Tüm nüfus cüzdanları cinsiyete bakılmaksızın beyaz renkli olacak. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Ahmet Sarıcan yeni kimlik kartlarının basımı için makinelerin yurt dışından alınacağını, yazılımın ise TÜBİTAK tarafından yapılacağını açıkladı.

TBMM’de milletvekillerine bilgi veren Sarıcan, kimlik kartlarının basılacağı kartları da ihale ile yurt içi firmalardan alacaklarını söyledi. Sarıcan, “Bunun için ihaleye çıkacağız, ihaleyi dış firmalara kapattık, kartların tedariğini tamamen yurt içinden yapacağız. Şu anda bunu yapabilecek dört tane firma var” dedi.

10 YIL GEÇERLİ 15 TL

Sarıcan, kimlik kartlarının 10 yıl geçerli olacağını, üzerindeki temaslı ve temassız çip sayesinde seyahat belgesi olarak da kullanılabileceğini söyledi. Mevcut nüfus cüzdanlarının erkekler ve kadınlar için mavi ve pembe şeklinde ayrı ayrı olduğunu belirten Sarıcan, yeni kimlik kartlarının tek renk olacağını kaydetti.

Sarıcan, vatandaşın yeni doğan çocuğunu 30 gün içinde bildirmesi halinde kimlik kartından ücret alınmayacağını, 30 gün sonra bildirmesi halinde ise 15 lira alacaklarını bildirdi. Almanya’da kimlik kartı bedelinin 28 avro, Portekiz’de 15 avro, İsveç’te 47 avro, İspanya’da 18 avro, Estonya’da 16 avro, Belçika’da 12 avro, İtalya’da 45 avro olduğunu belirten Sarıcan, “Bizde ise maliyeti 18 TL. Bunu 3 lira aşağı çekerek 15 lira talep edeceğiz” dedi.

DİN HANESİ YOK

Sarıcan, “Ebatları küçüldüğü için Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, adı, soyadı, anne ve baba adı, doğum yeri, cinsiyeti, geçerlilik tarihi ve veren makam bilgileri olacak, diğer bilgiler ise çipte olacak. Talebe göre evli- bekar ifadesi de yer alacak. Din bilgisinin yer alması ise kişinin özgür iradesine bağlı. Talep ederse dini bilgisi yer alacak ama bu da kimlikte olmayacak, çipte olacak” değerlendirmesinde bulundu. Yeni kartlar bu yıldan itibaren dağıtılacak.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.