Rusya, 1 Ocak’tan itibaren tamamen yasaklayacak! İşte o Türk ürünleri

0
1337

Rusya’nın, Türkiye’ye yönelik ekonomik tedbirleri kapsamında birçok meyve, sebze ve et ürününün Rusya’ya girişi 1 Ocak 2016 itibarıyla tamamen yasaklanacak.

AA muhabirinin Rus resmi kaynaklarından derlediği bilgilere göre, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından, Rusya‘nın Türkiye’ye yaptırımları çoğunlukla meyve ve sebze ürünlerini kapsıyor.

Rusya, 1 Ocak 2016 itibarıyla Türkiye’den domates, portakal, elma, kayısı, lahana, tuz, brokoli, mandalina, salatalık, armut, kayısı, şeftali, erik, üzüm, çilek, kuru soğan, karanfil, tavuk ve hindi eti ithalatını yasaklarken, Türkiye’den ithal edilen diğer balık, kırmızı et, süt ürünleri, fındık, limon gibi bazı ürünlerin Rusya’ya girişine ise herhangi bir yasak getirilmedi.

Türkiye, Rusya’ya 2015’in 10 ayında yaklaşık 300 bin ton domates, 255 bin ton narenciye, 20 bin ton beyaz et ve 36 bin ton tuz ihraç etmişti. Yasaklanan ürünlerin ihracat değeri yıllık 764 milyon doları buluyor ve Türkiye’nin yaş sebze-meyve ihracat gelirlerinin yüzde 42’sini oluşturuyordu.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyon üzerinde baskı oluşturduğu Rusya’da, Türkiye’ye yönelik yaptırımların da enflasyonu bu yılın sonu ve gelecek yılın başlarında yüzde 0,5 – 1 puan artıracağı öngörülüyor.

Yaptırım kapsamındaki diğer alanlar

Öte yandan Rusya, başka alanlarda da Türkiye’ye yönelik çeşitli tedbirlerin de uygulanmasını kararlaştırmıştı. Yaptırımlar kapsamında Türkiye ve Rusya arasındaki projelerin desteklenmesi için kurulması planlanan ortak fon askıya alınırken, 1 Aralık 2015’ten itibaren Rusya ve Türkiye arasında gerçekleşen charter (tarifesiz) uçuşlar da durduruldu.

Rusya’da, Türkiye Cumhuriyeti mevzuatı dahilinde faaliyet gösteren kurum veya kişilerin, Rusya’da belirli bazı alanlarda iş yapmalarına yasak veya kısıtlama getirilmesine karar verildi. Rusya’da faaliyet gösteren şirketlerin, 1 Ocak 2016’dan itibaren Türk vatandaşlarının işe alımına da yasak getirilirken, listesi henüz yayınlanmayan 53 şirketin önümüzdeki yıl da Türk işçi çalıştırabilmesine izin verileceği belirtildi.

Türkiye ile Rusya arasındaki vizesiz seyahat uygulamasının 1 Ocak’tan itibaren tek taraflı askıya alınması ve Rusya’daki tur operatörlerinin Türkiye’ye tur satışının yasaklanması tedbirler arasında bulunuyor.

Türk nakliye firmalarının Rusya’daki faaliyetlerinin yanı sıra Karadeniz ve Azak Denizi’nde Rus deniz sahasında bulunan Türk deniz taşıtları üzerindeki denetimlerin arttırılmasına da karar verildi.

 

http://www.milliyet.com.tr/rusya-1-ocak-tan-itibaren-tamamen/ekonomi/detay/2171218/default.htm

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.