Son dakika… Suriye’de ateşkes başladı! Ülkede neler yaşanıyor?

0
1481

Suriye’de iç savaşın başladığı 2011’den bu yana ilk geniş çaplı ‘ateşkes’ TSİ dün gece 00:00’da başladı. Birleşmiş Milletler (BM) de, ABD ile Rusya öncülüğünde varılan ve tarafların riayet edeceklerini açıkladığı ‘şiddetin durdurulması’ kararını ateşkese dakikalar kala kabul etti. “Ateşkes” bozuldu iddialarının ortaya atıldığı Suriye’de IŞİD, PYD’nin elindeki Tel Abyad kasabasına saldırdı. İşte beş yıldır iç savaşın yerle bir ettiği Suriye’de yaşanan son gelişmeler…

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, savaşın sakinleştiğini, ancak şimdiye dek ortaya atılan bir ihlâl iddiasının araştırıldığını söyledi.

Rusya, ‘çatışmasızlık’ anlaşması gereği bir gün boyunca tüm Suriye’de hava operasyonlarını durdurduğunu açıkladı.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Halep‘te silah sesleri duyulduğunu, diğer yerlerin sakin olduğunu aktardı.

‘ATEŞKES BOZULDU’ İDDİASI

Suriye resmi haber ajansı SANA, ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından, Hama kentinde bomba yüklü bir aracın patlatılması sonucu iki kişinin öldüğünü, dört kişinin yaralandığını duyurdu.

İngiliz Reuters haber ajansının Suriyeli muhaliflere dayandırdığı haberinde, “rejim güçlerinin sabah saat 04:00 sularında ateşkesi bozduğu” öne sürüldü.

Birinci Sahil Bölüğü Sözcüsü Fadi Ahmad, “Lazkiye vilayetindeki Türkiye sınırı yakınlarında bulunan Türkmen Dağı’na yönelik saldırıda İkinci Sahil Bölüğü’nden üç muhalifin öldüğünü” söyledi.

Ceyş’ül İslam Sözcüsü İslam Alluş da Reuters’a yaptığı açıklamada, rejim güçlerinin varil bombası attığını ve mevzilerine ateş açtığını söyledi.

‘MUHALİFLER ŞAM’A ROKET ATTI’

Özgür Suriye Ordusu çatısı altında savaşan Fursan el Hak örgütünün lideri Fares Bayuş, rejim güçlerinin ülkenin bazı yerlerinde bombardımanı durdurduğunu ancak bazı bölgelerde ‘anlaşmanın ihlali olarak değerlendirdiği’ operasyonları sürdürdüğünü söyledi. Reuters’a konuşan Bayuş, ihlâllerin devamının, anlaşmanın çökmesi anlamına geleceğini ifade etti.

Reuters, SANA’ya konuşan bir askeri kaynağa dayandırarak, silahlı grupların başkent Şam’a roket attığını duyurdu. Kaynak, roketin muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta bölgesine bağlı Cobar kasabasından geldiğini söyledi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.