TDV İslâm Ansiklopedisi’nde Azerbaycan haritası tahrif edilmiştir

1
3524

1932023_790636417728754_2062718801_n

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından neşredilmiş 44 ciltlik İslâm Ansiklopedisi’nin (DİA) 1991 yılında yayımlanan 4. cildinin “Azerbaycan” maddesinde yer verilen haritada Azerbaycan Cumhuriyeti’ne bağlı özerk bir devlet olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti, Ermenistan sınırları içerisinde gösterilmiştir.Şöyle ki söz konusu haritada Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti büsbütün Ermenistan’la aynı renkte gösterilerek bu devlete bağlıymış gibi tanıtılmıştır.Bu ciddi yanlışı araştırmacı-yazar Zaur Şüküroğlu ortaya çıkarmıştır. Konuyla ilgili ayrıntılı bir araştırma yapan Şüküroğlu, Azerbaycan’da faaliyet gösteren haber sitelerinden avrasiya.net haber sitesinde 18.05.2015 tarihinde “İslam Ensiklopediyasında Azərbaycanla bağlı 24 illik təhrif və qarayaxma” başlıklı detaylı bir yazı yayımlamıştır.

12506866_790636767728719_1223671212_n

Zaur Şüküroğlu, maddeyi okumadan Azerbaycan toprakları hususunda söz konusu harita üzerinden fikir edinmeğe çalışacak yabancı bir okuyucunun Nahçıvan’ın “Ermenistan toprağı” olduğuna rahatlıkla kanaat getireceğini, Türkiye’de bile bu yanlışa kanacak yeteri kadar insanın bulunduğunu gerçekten de iyi tespit etmiştir.

Ayrıca Zaur Şüküroğlu’nun haklı olarak söylediği gibi, konunun üzücü olan bir diğer tarafı da haritaya, maddenin Azerbaycan’ın ünlü bilim adamı, merhum tarihçi Ziya Bünyadov’un kaleme aldığı bölümünde yer verilmesi sebebiyle, okuyucunun söz konusu haritanın bizzat Ziya Bünyadov tarafından maddeye eklendiğini düşünebileceği hususudur.Bu hususu açıklığa kavuşturmak amacıyla Şüküroğlu, İslâm Ansiklopedisi’nin hazırlandığı TDV’ye bağlı İslâm Araştırmaları Merkezi’nin (İSAM) yetkililerini aramış, kendilerinden haritayı Ziya Bünyadov’un göndermediği ve onun bilgisi dışında İSAM idaresi tarafından maddeye dâhil edildiği bilgisini almıştır. İSAM yetkilileri ile arasında geçen konuşmaya söz konusu yazısında ayrıca yer veren Şüküroğlu, bu konuda geniş değerlendirmelerde de bulunmaktadır.

Şunu da belirtelim ki Zaur Şüküroğlu, bu hadisenin Diyanet İslâm Ansiklopedi’sinde Azerbaycan’la ilgili yol verilmiş tek tahrif hadisesi olmadığını da kaydetmektedir. Onun verdiği bilgiye göre ansiklopedinin orta ciltlerinin birinde Azerbaycan sınırları yine tahrif edilmiştir. Hem de bu defa söz konusu yazısındaki tahrif konusundan farklı olarak o sırada yedi yıllık bağımsız bir devlet olan Azerbaycan Cumhuriyeti’nin haritası tahrife maruz bırakılmıştır. Çünkü o sırada Sovyetler Birliği çoktan yıkılmış ve Azerbaycan bağımsız bir devlet olarak tarih sahnesindeki yerini yeniden almış,dünyada da yeteri kadar tanınmıştı. Yâni, ikinci tahrif hadisesinde bizzat bağımsız Azerbaycan Cumhuriyeti’ne karşı yapılmış bir siyasi yanlış ve saygısızlık söz konusudur. Bu yüzden Şüküroğlu haklı olarak, TDV İslâm Ansiklopedisi yetkililerinin bu konudaki hata ve sorumsuzluklarını artık görmeleri ve yol verdikleri tahrifi bir an önce düzeltmeleri gerektiğini düşünmektedir. Anlaşılan, ansiklopedideki bu skandalın dahası var ve Şüküroğlu, bu ikinci tahrif konusunda da ileride ayrıca bir yazı kaleme alacağını belirtmektedir.

Hocalı Haber olarak biz de konuyu hassasiyetle takip edeceğiz.

12476490_790637374395325_378615878_n

Zaur Şüküroğlunun Avrasya.net`te giden yazısı aşağıdakı linkte

http://avrasiya.net/…/148-slam-ensiklopediyasnda-azrbaycanl…

1 YORUM

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.