‘Yıpranmış Hayallerin Peşinde’ki Kız

0
3629

 

Yazar Azima Ağalarova: Nerden Tanıdınız Beni?

 Onu ‘Yıpranmış Hayallerin Peşinde’ romanının izi ile bulmuştum. Sonra soydaşımın Almanya’da ikamet ettiğini öğrendim. Yani yazar, muhaceret… İlginç  bir hayat yolu. Bizim kalemimize tuş gelen bir hayat.
Görüşürüz. Soydaşız, aynı mesleki paylaşıyoruz ama kendisi anlatsın diyoruz. Anlatır o da; Azima Ağalarova.

 

Azima Ağalarova: 24 yıldır  Hamburg şehrinde oturuyorum. Kendimi anlatmam o kadar zor ki, benden beni soruyorsunuz, ben de iyi biri diyorum.

Hocalı haber: Evet. Tüm hayatını paylaşan, son tikesini başkasına veren ve…hep gözyaşları, demi?

A.A. Nereden tanıdınız beni?

Hh: Romanlarınızdan. Ve özellikle ilk yazılarınızdan. Çünkü yazar ilk kendisinden başlar. Artı kaç defa görüşmeye çalıştım, depresyondaydınız…

A.A: Bir ay önce Antalya’daydım ve bir arkadaşımı  kayıp ettim. Aslında bir kaç aya dayalı arkadaşlığımız vardı. Ama ben hayla kendimde değilim. Her gün onun için ağlıyorum. Şu an da tedavi görüyorum. Keşke diyorum bu kadar duygusal insan olmasaydım…keşke, keşke…

 H.h: Azime hanım, ‘Yıpranmış Hayallerin Peşinde’ki kız şimdi ne yapıyor?
A.A: ‘Yıpranmış Hayallerin Peşinde’ki kız şimdi oturup iyileşmesini bekliyor. Bunu başara bilecek mi, onu bele bilemiyor. Ama inşallah başarırsa “Ağlayan Duvar “romanını bitirmeye çalışacak.

H.h: Yine de mi yaşanmışlıklar?

A.A: Benim bütün romanlarım icin bu sorunu sormuşlar. Romanlarımın  her birinde bir hayat var. Ben bu hayatın hepsini yaşaya bilmem ki? Ama ben her zaman şunu söylüyorum. ‘Gecelerde Saklı Kalan’ benim için bir çocuğum  gibi önemlidir. Bu eserde ben yıllardı içimde birikmiş  ve taşlaşmış mazilerimi kâğıtlara döktüm.

H.h: Azerbaycan’dan kenarda yaranan edebiyatımızın adı var; muhacir edebiyatı. ama dünyaya ses salacak bir romanımız yok. Örneğin: dahi Esad bey bile bir asır sonra  popüler oldu.

 

A.A: Evet çok doğru. Muhtemelen kendimizi tanıtamıyoruz. Daha doğrusu bu yolda bir birimize yardımcı olmuyoruz ve ya başka sebepler var. Ama benim bir romanım ‘Bakü’den Kahire’ye ve Stockholm’e Uzanan yol ‘ 2015 de İsveç’te yayınlandı  ve Avrupa’nın 5 ülkesinde online satışa sunuldu.   Bunlardan İngiltere’nin Biblio.co.uk online kitap satış sitesini söylemek olur. Hatta satışa çıkarılan kitaplar ucuzlaşırsa, benim romanımın fiyatı yükselmeye başladı.

H.h: Savaş alnına yazılmış bir milletin muhacir edebiyatı nedense hiç bu savaştan söz açmıyor…

A.A:Ben öyle düşünmüyorum. Savaşla ilgili çok değerli kitaplarımız var. Meselen muasır edebiyatta Sabir  Sahtahtının  eserleri. Onun yenice Türkiye’de yayımlanmış “Anadolu Çırağı “kitabi benim zaten hassas olan kalbimi  bir az da sarsıntı.

H.h: Röportaj için teşekkür ediyoruz.

 

  

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.