Ateşkes sonrası Suriye’de patlama

0
1526

Dünyanın beklediği Suriye’de ateşkes haberi dün gece yarısı itibariyle başladı. Ateşkesin ardından olaylar durmadı.

IŞİD’ciler PYD’nin denetiminde bulunan Telabyad ve Siluk kasabalarına ağır silahlarla saldırı başlattı. Çatışmaların yoğunlaşması üzerine sık sık sınırı aşan mermiler Şanlıurfa’nın Akçakale İlçesi’ne düşmesi üzerine halk geceyi tedirgin geçirdi.

Bu sabah ise Suriye resmi haber ajansı SANA, Hama kentinde bomba yüklü bir aracın patlatılması sonucu 2 kişinin öldüğünü duyurdu.

GECE YARISI ATEŞKES KABUL EDİLDİ
BM Güvenlik  Konseyi, Suriye‘de dün gece yarısı itibarıyla çatışmaların durmasını içeren karar  tasarısını oybirliği ile kabul etti

Kararda, Suriye rejimi ve müttefikleri ile  Suriyeli muhaliflerin çatışmaları durdurmayı kabul ettiği vurgulanarak, tüm  taraflara 2254 sayılı BMGK kararına uyma çağrısı yapıldı

BM güvenlik Konseyi, Rusya ve ABD’nin  girişimleri sonucu varılan ve bu gece yarısından itibaren Suriye’de çatışmaların  durmasını içeren karar tasarısını oybirliği ile kabul etti.

Kararda, Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun çatışmaların durması  konusunda anlaşmaya vardıkları vurgulanarak, Suriye rejimi ve müttefikleri ile  Suriye silahlı muhalefetinin, çatışmaların durması kararına uyacaklarını ABD ve  Rusya’ya ilettikleri belirtildi.

Karara göre Suriye’de çatışmalar sona erdirilecek, 2254 sayılı BM  Güvenlik Konseyi kararı uygulanacak.

Suriye’de insani yardım konvoylarının en kısa yoldan biran önce  ihtiyaç içindeki halka ulaştırılmasının temin edilmesi talep edilen kararda, 2254  sayılı kararda kabul edildiği üzere ülkede siyasi geçiş sürecinin başlatılması ve  Suriye’nin geleceğine halkın karar vermesi isteniyor.

Karar metninde, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’dan, bu kararın  uygulamasına ilişkin 15 gün içinde Konsey’e rapor sunması istendi.

ATEŞKES’İN ARDINDAN SURİYE’DE PATLAMA

Suriye’nin Hama kenti girişinde bomba yüklü bir aracın patlatılması sonucu 2 kişi hayatını kaybetti.

Suriye devlet televizyonu, ülkenin Hama kenti girişinde bomba yüklü bir aracın patlatıldığını duyurdu. Saldırıda 2 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Yetkililer, saldırının gece saatlerinden itibaren yürürlüğe giren ateşkesin ardından gerçekleştirilmesine dikkat çekti.

ESED REJİMİ SALDIRILARI DÜN GECE YARISI DA SÜRDÜ

Suriye’de Esed rejimi güçleri, kısmi ve geçici  ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının dün gece yarısı  yürürlüğe girmesinden sonra da Halep, Humus, Dera ve Lazkiye illerinde  muhalifleri hedef almaya devam etti. Gee yarısından itibaren henüz Rus hava  saldırısı yaşanmadı.

AA muhabirlerinin yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Hizbullah  destekli rejim güçleri, anlaşmanın yürürlüğe girdiği saat 00.00’den sonra  Humus’un kuzeyindeki Telbise ilçesi, Halep’in batısındaki Anadan ilçesi, Dera’nın  kuzeybatısındaki Yadude ilçesi, Şam’ın doğusundaki Guta ilçesine bağlı Merj  beldesi ve Hama’nın kuzeybatısındaki Kafr Zita ve Kafr Nabude beldelerine  saldırılarını sürdürdü.

Ayrıca rejim güçleri, Lazkiye’nin kuzeydoğusundaki Türkmendağı’ndaki  Kelez ve Karamanlı köylerine düzenlediği yoğun saldırılara ara vermedi.

– DAEŞ ve PYD arasındaki çatışmalar

Gece yarısından sonra Rakka’nın kuzeyinde PYD’nin kontrolündeki Tel  Abyad ilçesine sızmaya çalışan terör örgütü DAEŞ ile terör örgütü PKK’nın  Suriye’deki kolu PYD arasında şiddetli çatışmalar meydana geldi.

DAEŞ’in ilçedeki maliye binasına bomba yüklü araçla saldırdı. İlçenin  2 kilometre batısındaki Munbetih köyü çevresinde de iki örgüt arasında çatışmalar  yaşandı.

Rusya’nın ateşkesin yürürlüğe girmesine dakikalar kala Halep’in  kuzeyindeki Kafr Hamra köyüne düzenlediği hava saldırısında 10 kişi öldü. Ancak,  saat 00:00’den Rus saldırısı kaydedilmediği bildirildi.

Suriye’de 30 Eylül 2015’te başlayan Rus hava saldıları, son 3 gündür  en şiddetli düzeye ulaşmıştı.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre’de düzenlediği  basın toplantısında anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte ilk dakikalarda  ihlaller olsa da sonrasında Şam ve Dareyya illerinde çatışmaların tamamen  durduğuna yönelik raporlar aldıklarını söylemişti.

Mistura, “Suriye’de çatışmaların sonlandırılması anlaşmasında bazı  geçici kesintiler olabilir. Burada önemli olan bu kesintilerin hızlı bir şekilde  kontrol altına alınıp alınmayacağıdır. İşte bu test edilecek” ifadesini  kullanmıştı.

Uluslararası Suriye Destek Grubu eş başkanları ABD ve Rusya, hafta  başında, çatışmaların durdurulmasının 27 Şubat 00.00’dan itibaren başlaması  konusunda anlaştıklarını duyurmuştu.Anlaşmaya uyacak muhalif gruplar ve  rejim güçleri dün saat 12.00’ye kadar Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun  eşbaşkanları ABD ve Rusya’ya kararlarını bildirmişlerdi.Suriye  muhalefetinin geniş tabanlı oluşumu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK), Özgür Suriye  Ordusu (ÖSO) dahil 97 silahlı muhalif grubun, kısmi ateşkes anlaşmasına iki hafta  süreyle uyacağını bildirmişti.Bu çerçevede son olarak, BMGK da dün geç  saatlerde aldığı kararla, Suriye’de çatışmaların durmasını içeren karar  tasarısını oybirliği ile kabul etmişti.Kararda, Suriye rejimi ve  müttefikleri ile Suriyeli muhaliflerin çatışmaları durdurmayı kabul ettiği  vurgulanarak, tüm taraflara 2254 sayılı BMGK kararına uyma çağrısı yapılmıştı.  Suriye’de insani yardım konvoylarının en kısa yoldan biran önce ihtiyaç içindeki  halka ulaştırılmasının temin edilmesi talep edilen kararda, 2254 sayılı kararda  kabul edildiği üzere ülkede siyasi geçiş sürecinin başlatılması ve Suriye’nin  geleceğine halkın karar vermesi istenmişti.ABD, Türkiye, Avrupa ülkeleri  ile Körfez yönetimleri ateşkes sağlanmasının, “terör hedefleri”ni bahane ederek  muhaliflere ve sivillere saldıran Rusya’nın ağır bombardımanlarını durdurmasına  bağlı olduğunu vurguluyor.Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise dün  aksam yaptığı açıklamaa, “DAEŞ, Nusra Cephesi ve Birleşmiş Milletler (BM)  tarafından terör örgütü olarak tanınan diğer tüm organizasyonlara karşı  operasyonlarımız devam edecek” ifadelerini kullanmıştı. BMGK kararına  göre, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, kararın uygulamasına ilişkin 15 gün içinde  Konsey’e rapor sunacak.

http://www.milliyet.com.tr/ateskes-sonrasi-suriye-de-patlama/dunya/detay/2200753/default.htm

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.