Boykot Pekin 2022 Olimpiyatları

0
196

Çin Hükümetinin Uygur Türkleri üzerinde katliam ve zulmü hala devam ederken, Pekin olimpiyatları başlıyor.

Doğu Türkistan; Uygur Türklerinin yaşadığı, 1949 yılında Çin komünist rejim tarafından işgal edilen ve günümüz de Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ismiyle anılan Türklerin Esir kamp alanıdır.

2021 yılında, Birleşmiş Milletler (BM) aralarında 43 ülke tarafından imzalanan ortak bildiride Çin, Uygurlara karşı ‘işkence, zorla kısırlaştırma ve gözaltında kaybetme’ gibi insan hakları ihlalleleri işlediğini dile getirmişti.

İnsan hakları ihlalleri gölgesinde Pekin 2022 kış olimpiyatları 4 Şubat’ta başlıyor. Dünyanın bir çok ülkesin de, Pekin 2022 kış olimpiyatlarına boykot çağrısı yapılıyor. ABD, İngiltere ve Avustralya, Çin’in Uygur Türklerine yönelik uygulamaları ve insan hakları ihlalleri nedeniyle Pekin’deki Kış Olimpiyatları’na diplomatik boykot uygulayacağını açıklamıştı.

Almanya, Endonezya ve en son İstanbul’da Uygur Türkleri için ‘Pekin 2022 kış olimpiyatları Boykot’ çağrısı yapıldı. İYİ Parti İstanbul Türk Dünyası başkanlığının da katıldığı boykot çağrısında İyi Parti İstanbul Türk Dünyası ve Yurtdışı Türkler Başkanlığı adına konuşma yapan Kürşat Ceylan ”Acıların ve Zulmün dili, dini, ırkı yoktur, bizler Türk milletin Doğu Türkistan davasına, en azından Afganistan’da ve Kudüs’te olan zulümler kadar farkında olmasını istiyoruz. Bunun için uğraş veriyoruz, Doğu Türkistan davasına her zaman destek vereceğiz, zulme karşıyız” dedi ve Boykot kararına Türkiye Cumhuriyeti devletinin de katılmasını ve Doğu Türkistan’da yaşananların Soykırım kabul edilmesi gerektiğini söyledi.