Erdoğan’ın Muhteşem Sükutu Çelik Ceviz’i Kıracak mı? Milyonlar Söz Konusu Olunca…

0
1388

Rus medya mensupları kırılmayan cevizi kendi sükutu ile yumuşatacak politika sergileyen   Türkiye liderinin kazanacağından rahatsızlanmışlar.

Türkiye 6 önemli tarım üründe Rusya’dan ithalatı durdurdu

Tarım Bakanlığı’nın buğday ithalatı yapılacak ülkeler listesinden Rusya’nın adı  sessiz sedasız çıkarılmış. Bir süredir Rus buğdayında ve bazı bakliyat ürünlerinde mantar olduğu gündeme getirilerek, bakanlığın önlem alması isteniyordu. Bakanlık da ithalata kontrollü izin veriyordu.

Türkiye tarafı yasağın ayrıntıları hakkında resmi açıklama yapılmasa da Rus medyası ekonomik sorunların sağlık değil de politik ilişkilerden kaynaklandığını yazıyor. Rus medyasının düşüncesine göre çelik ceviz; Putin Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhteşem  suskunluğu karşısında ‘patlama aşamasındadır’. Çünkü onsuz da ekonomik sorun yaşanan ülkede Türkiye’nin buğday yasağından sonra durum daha da kötüye gidecek.

Türkiye’nin buğdayda  toplam ithalatı  892 milyon dolar. İlk sırada yüzde 55 payla bulunan Rusya’dan alınan  490 milyon dolar. Burada ilave fikir bildirmeğe gerek yok. Karşı tarafın rahatsızlığı anlaşılandır.

Ne baş veriyor. Rus medya mensupları 10 Mart Rusya Türkiye görüşünün ekonomi mesellerden daha fazla politik problemler üzerinde kurulduğunu ve tarafların  anlaşa bilmediğini ima eden cümleler kurmakta. Suriye ve PKK konusunda Rusya’nın suskun kalması Erdoğan’ının hoşuna gitmemiş yazan meslektaşlarımız Astana görüşüne de dikkat çekiyorlar. Yani ipler Astana’da kopmuş. Putin’den olumlu cevaplar alamayan Türkiye Cumhuriyeti Başkanı görüşler sırasında masaya yatırılmış meselelerle bağlı olumlu yanıt alamamış. Hatta görüş arifesinde Rusya Başbakanı Medvedev, “bazı” gıda ürünlerinde Türkiye’ye karşı uygulanan ambargonun kaldırıldığını açıklaması da Türkiye tarafını etkileyememiş. İkili politika yürüten Rusya’nın dünyaya 1.9 milyar dolarlık yaş sebze ve meyve satan Türkiye için o ambargonu kaldırması gazla fayda sağlamıyor. Yaş sebze meyve pazarında  Rusya için  2015’te  875 milyon dolarlık yaş sebze-meyve ihracatı olmuştu ki bu da göründüğü gibi fazlasıyla ciddi bir rakam. Yaş sebze meyveye ise ambargo devam ediyor. Az istenen bakliyata ambargonun kaldırılması Rusya’nın Türkiye’ye sahte sırıtmasıdır.
Rus medya mensupları kırılmayan cevizi kendi sükutu ile yumuşatacak politika uygulama yolunu tutan   Türkiye liderinin kazanacağından rahatsızlanmışlar.

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.