İran-Ermenistan ilişkileri var ve bunu inkar etmek olmaz

0
2002

‘İran sadece savaşı  ve Azerbaycan arazilerinin  işgalinin durdurulması için Yakup  Memmedov  ve Ter Petrosyan’ı Tahran’a  davet etmişti.’

Afşar Soleymani: İran her daim Azerbaycan’a askeri, ekonomi ve manevi katkıda bulunmuş.

Afşar Soleymani.   2003-2006 yıllarına İran İslam Cumhuriyeti’nin Azerbaycan’da Büyük Elçisi.

  1. İran İslam Cumhuriyeti Maraga kentinde doğdu. Baba askeri personel olduğu için 5 yaşlı Afşar Sarap, oradan da Erdebil şehrine taşınır.

 Tahran Şehid Beheşti Üniversitesi’nde Siyasi Bilimler Bölümü’nde eğitim görmüş.

Siyasi Bilimler üzere Felsefe Doktoru’dur.

Tahran liselerinde hocalıkla başlayan faaliyeti İİC’nin Savunma Bakanlığı’nda devam etmiş; Dış İşleri Bakanlığında ve İİC’nin Ukrayna  ve Azerbaycan Büyük Elçiliklerinde  çalışmış. Seyit Muhammet Hatemi iktidarında Azerbaycan’a Büyük Elçi gönderilmiş, Ahmedi Nejad hakimiyetine itiraz olarak görevinden istifa etmiştir.

İran- Amerika ve İran- Azerbaycan ilişkilerinden bahis eden   2 kitabın müellifidir.

Evlidir. 2 evladı var.

I Bölüm

Hocalihaber- Kebuter Hakverdi:

–  Sayın Soleymani, İran İslam Cumhuriyeti’nde  Azerbaycan dilinde eğitime  izin verildi. Bunun sebebi nedir? İnsan hakları mı, ulusal baskı mı, hümanizm mi?
Afşar Soleymani:

-Iran İslam Cumhuriyeti’nin Anayasasının 15.  maddesine  ana dilinde eğitim şartı var. Ama kurallara uyulmuyor, kanun icra olunmuyordu. Nedeni ülkenin  tehlikesizlik sistemine bağlanırdı. Bazı  rehber şahıslar  düşünüyorlardı ki; ana dilinde eğitim ğlkeni riske sokmaktır. Ana dilinde eğitim yeni talepler ortaya çıkarır. Bence bu adım ana dilinde eğitim İran’da birliği sağlar ve ülkenin arazi bütünlüğünü güçlendirir. Çünkü ahali razı kalır. Bu meselede, özellikle de İran Türklerinin sayıların ve istidatların vurgulamak istiyorum. Bu toplumun kalitesi ve gücü onları  İran’ı savunanların önünde yer almasına sebeptir.  Meşrüte İnkılabı ve İrak- İran savaşında Azerbaycanlıların büyük, inkar edilmez ve faydalı rolü olup. En fazla sayıda şehidi Azerbaycanlılar vermiş. Ama rehberlikten bazı şahıslar düşünüyordular ki; Azerbaycan dilinde eğitim fars dilini kötü etkiler. Tarihi süreçle bu problem yoluna koyuldu nihayetinde.

 

K.H:

– Azerbaycan’da çalışmış bir diplomatsınız. Bir asırdan artık  zaman diliminde  yapılan baskı ve uygulanmış sistem hiç bir Azerbaycanlının hafızasındaki parçalanmış Vatan anlayışını silemedi. Siz nasıl görüyorsunuz, tarih bize haksızlık etmiyor mu?.

 

A.S:

-Aslında tarihi incelesek  Azerbaycan  Türkleri ayrılıplar  ve onların 4’den biri Azerbaycan Cumhuriyeti  sakindirler.  4’den 3’ü İran’da yaşıyor ve   İran vatandaşıdır.   Bunların  yakın olması için her iki devletin çeşitli sahalarda uluslararası projeleri olmalıdır.  Artı sadeleşmiş gediş geliş, müşterek programlar, özellikle kültürel ve ekonomi  sahada gelişmeler, sınır civarında  Pazar meydanlarının yaratılması,  geçit  noktalarının artırılması ortak projelerin hayata geçirilmesi günün talebidir.

 

K.H:

– İran Müslüman ülkesi olduğu için  hep kendimizden biri sayılmış. Ama  Karabağ konusunda Ermenistan faydalandı, destek gördü.  Azerbaycan göğsünden  itildi. Uzun zaman bunun acısı yaşandı en yakın komşumuzla. Hatta Şuşa’nın  işgalinde Tahran’ın  eli olduğu ithamları da gündeme taşındı.

A.S:

İran-Ermenistan ilişkileri var ve bunu inkar etmek olmaz. Ama İran her daim Azerbaycan’a askeri, ekonomi ve manevi katkıda bulunmuş. Katkımız daha fazla ola bilirdi ama karışlıklı itimat yeterince olmadı için fazla ireli gitmek olmadı. Şuşa’nın işgali ise Rusya ve Azerbaycan’da  Rus  5. Harbi bölümünün ‘hizmetleri’ idi. Burada İran devletinin adını geçmesine sebep o tarihte  Tahran’da yapılan Azerbaycan- Ermenistan görüşüdür ki; İran sadece savaşı  ve Azerbaycan arazilerinin  işgalinin durdurulması için Yakup  Memmedov  ve Ter Petrosyan’ı Tahran’a  davet etmişti.

 


avşar3
avşar6 avşar5avşar1

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.