Kuveyt, İran Büyükelçisi’ni geri çekiyor

0
1094

İran’daki Suudi Arabistan diplomatik temsilciliklerine yapılan saldırıların ardından Kuveyt, Tahran’daki büyükelçisini geri çekme kararı aldı.

Suudi Arabistan’ın Şii din adamı Ayetullah Nimr Bakır el-Nimr’i idam etmesinin ardından İran’ın başkenti Tahran’daki Suudi Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki Suudi Konsolosluğunun ateşe verilmesinin ardından Arap yarımadasındaki Suudi Arabistan müttefiki ülkelerden İran’a tepkiler devam ediyor.

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı’nın da İran’ın Kuveyt Büyükelçisi’ni çağırarak protesto notası verdiği bildirildi. Kuveyt resmi haber ajansı KUNA’da yer alan habere göre, Kuveyt Dışişleri Bakanlığı, Şii din adamı El-Nimr’in idam edilmesini protesto eden göstericilerin Suudi Arabistan’ın İran’daki büyükelçilik ve konsolosluk binalarını ateşe vermesi nedeniyle İran’ın Kuveyt Büyükelçisini çağırarak protesto notası verdi.

Bakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada “Suudi Arabistan’ın büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yapılan saldırıların yabancı diplomatların güvenliği konusunda İran’ın yerine getirmesi gereken yükümlülükleri yerine getirmediği ve uluslararası normların ve anlaşmaların açık bir ihlali olduğu” ifade edildi.

Dün de Bahreyn ve Sudan, İran’la diplomatik ilişkilerin sonlandırıldığını, Birleşik Arap Emirlikleri ise diplomatik ilişkilerin en düşük seviyeye çekildiğini açıklamıştı.

İran’daki Suudi diplomatik temsilcilerine yapılan saldırıların ardından Suudi Arabistan, İran’la diplomatik ilişkilerin sonlandırıldığını açıklamış ve Suudi Arabistan’daki İranlı diplomatların ülkeyi terk etmelerini istemişti.

İran’da resmi temaslarda bulunan Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen’i kabul eden Ruhani, Suudi Arabistan’ın Şii din adamı Şeyh Nimr Bakır el-Nimr’in idam edilmesi kınayarak, “birisi eleştiri yaptı diye kafası kesilmemeli” ifadesini kullandı.

Ruhani, “İnsan ve İslam haklarına karşı yapılmış bu cinayet elbette ki kamuoyunun tepkisini çekecek” diye konuştu.

AVRUPA‘YA ÇAĞRIDA BULUNDU
İnsan hakları ihlali konusunda Avrupa’nın daima tutum sergilediğini kaydeden Ruhani, “Avrupa’nın bu konuda da insan hakları görevini yerine getirmesini umut ediyoruz” dedi.

Görüşmede Danimarka Dışişleri Bakanı Jensen, ülkesinin Şii din adamı Nemr’in idamını kınadığını ifade etti.

http://www.hurriyet.com.tr/kuveyt-iran-buyukelcisini-geri-cekiyor-40035897

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.