O ülkede Azeri İş adamları sıra sıra öldürülüyor.!

0
2593

14341472_934458313344332_1363040011_n

TÜRMEB HABER AJANSI

AZERBAYCAN ÜLKE TEMSİLCİLİĞİ  (Oktay HACIMUSALİ)

Ukrayna`da neler oluyor?

 Azerbaycanlı işadamlarını kimler kaçırıyor?

 Peki ya kundaklanan işyerleri, restoranlar?!

14331566_934458296677667_709941445_n

 

 

Birkaç yıldır Ukrayna`da emniyet birimlerinin kimler tarafından ve hangi amaçla yönetilmesi hala bilinmemektedir. Bu belirsizlik içinde Ermenilerin gün geçtikçe Ukrayna`da bir hayli etkinleşmesi özellikle Azerbaycan diasporasının üyelerini rahatsız etmekte. Peşpeşe yaşanan saldırılardan sonra yaşamağa, çalışmağa dermanı kalmayan Azerbaycanlı işadamları adeta isyan ediyorlar. Ukrayna İç İşleri Bakanı Arsen Avakov`a bağlı olduğu iddialar ülke genelinde işyerlerini, restoranlarını kundaklıyor, işadamlarına karşı suikastler düzenliyor, rehin aldıkları işadamlarınıysa yüklü miktarda paralar alarak serbest bırakıyorlar.

 

Geçtiğimiz günlerde Ukrayna’da daha 5 Azerbaycanlı iş adamı kimliği belirsiz kişilerce kaçırılarak rehin alındı. Sonradan iki kişi para karşılığında serbest bırakıldı.

Verilen bilgiye göre, rehinlikte bulunan işadamları Kiyev`deki Azerbaycanlı aktivistler Sakit Hacıyev, Elvar İskenderov ve Dnepropetrovski`de yaşayan diaspora üyesi, işadamı Vitali Şirinovdur.

Son 2 yıl boyunca Ukrayna’da Azerbaycanlıların sürekli kaçırılması, katli ve tesislerine saldırıların artık sıradanlaşması sözkonusu. Ülkenin çeşitli şehirlerinde Azerbaycanlı işadamlarına ait 12 büyük restoranlar zinciri saldırıya uğradı, yakıldı, 6 pahalı otomobil kaçırıldı. Özellikle, 2014 yılının Mayıs ayında Kongre Başkanı, Ukrayna Milletler Meclisi Başkanı Ruşen Tağıyev`e karşı yapılan suikast, Kremençuk şehrinin Azerbaycanlı belediye başkanı Oleg Babayev`in katledilmesi ve diğer basına yansıyan olaylar bu suikastlerin en bilinenleri. Ayrıca, Kiyev`de işadamı Hızır Memmedov evine giderken belirsiz kişilerce kaçırıldı, yüklü bir iktar fidye ödenince serbest bırakıldı. Herson`da Tebriz Alekberov isimli Azerbaycanlı iş adamı da kaçırıldı, daha sonra aynı şekilde serbest bırakıldı. Ama bu isimleri kimler kaçırıyor, asıl önemli olan nokta bu.

 

Mafya kaçırma vukuatını yasakladı.

14355838_934458316677665_1996025999_n

 

Bilindiği üzere, Sovyetler döneminde demir perde ülkesinde çeteler, mafyalar hep belli bir ağırlığa sahipti. Bu gün de eski Sovyetler Birliği ülkelerinin hemen hepsinde bir “otorite”(“mafya babası”) ağırlığı mevcut. Aklınıza gelebilecek her türlü cinayetleri yöneten bu mafyalar hatta kimi zaman siyasete bile bulaşıyorlar. Milli, ulusal, devlete bağlı kimlikten daha fazla anarşist kimliğe sahip bu düzeni hapishanelerde yıllarca hapis yatmış, karanlık yapının oluşturduğu bir başkaldırı olarak ta algılamamız mümkün. Kendi aralarında düzenledikleri “shodka”(müzakere – rusça) ismi verilen toplantılarda hemen her olayla ilgili özel kararlar alınıyor. Zaman zaman kanlı hesaplaşmaların bile yaşandığı bu toplantılardan bir tanesi iki sene önce Rusya Federasyonu`nun Ekatiringburg şehrinde gerçekleşti. Mafya babalarının toplandığı bu gizli toplantıda insan kaçırma vukuatı resmen yasaklandı ve bu karar her yere iletildi. Ciddi bir iyerarşi yapının hakim olduğu eski Sovyetler Birliğindeki mafya düzeninde alınan kararlar harfiyen uygulanıyor ve bu karara uymayanlarsa hemen önde gelen önemli mafya babalarının aldığı kararla ortadan kaldırılıyorlar.

Her ne kadar Ukrayna`da bir kaos ve anarşi ortamı varsa bile, iki sene önce Ekatirinburg şehrinde alınan insan kaçakçılığıyla ilgili yasağa Kiyev`de bulunan çetelerin uymaması sözkonusu değildir. Zira, onlar “ağabeyler”in aldıkları karara saygıyla yaklaşmak zorundalar. Yoksa, bu arazide iş yapamaz ve sıcak paranın kokusunu dahi alamazlar.

O zaman dikkatler hemen ikinci bir şüpheli kişiye doğru yöneliyor: Ukrayna`nın İçişleri Bakanı, ermeni asıllı Arsen Avakov.

 

Kimdir bu Avakov?!

14341472_934458313344332_1363040011_n

 

Arsenik Borisoviç Avakov… 2 Ocak 1964 tarihinde Azerbaycan`ın başkenti Bakü şehrinde yüksek askeri bir yetkilinin ailesinde doğdu. 2 yaşından bu yana Ukrayna’da yaşıyor. O, 1988 yılında Harkov Enstitüsünü bitirdi. Harkov`da ünlü işadamı olarak bilniyor. Yasadışı sigara, içki, gıda sektörünü elinde bulunduruyor.

1992 yılında onun başkanlığında “Baza” bankası kuruldu. 2002 yılında Harkov Şehir Konseyi`nin üyesi seçildi, 2004 yılındaysa Viktor Yuşçenko’nun Kharkov bölgesel karargahının  başkan yardımcısı olarak görev yaptı. A.Avakov 2004 seçimlerinde V.Yuşşenko`nun en azılı taraftarı olarak ünlendi. 2010 yılında yapılan başkanlık seçimlerinin ikinci turunda Yuliya Timoşenko`yu savundu ama ne hikmetse.

2008 yılında “Fokus” dergisinin yaptığı ankette 130 en zengin Ukraynalı içinden 67. sırada yer aldı. “Fokus” dergisinin yazdığına bakılırsa, ta o zamanlar A.Avakov 385 milyon dolarlık servete sahipti.

Ermeni içişleri bakanı eski Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko’nun yakın etrafından birisi olarak kabul ediliyor ve onun yakın akrabalarıyle en üst düzey iş ilişkilerine sahiptir. Buna rağmen, A.Avakov eski Başbakan Yuliya Timoşenko`ya beğenisini de heradımbaşı dile getirmekte.

2005-2010 yıllarındaysa Harkov eyaletinin valisi olan A.Avakov`un yardımcısı V.Yuşenko`nun yakın akrabası Yaroslav Yuşçenkoydu.

Avakov 2010 yılında işten atıldı, 2012 yılında hakkında soruşturma başlatıldı ve hakkında İnterpol üzerinden uluslararası arama ilan edildi. Yurtdışına kaçtı ve 2014 yılına kadar İtalya’da yaşadı.

2014 yılındaysa Myadan hareketinin önde gelenlerinin itirazları kaale alınmaksızın İçişleri bakanı görevine getirildi.

 

Sözde Ermeni Soykırımı`nın tetikcisi

 

Bu yılın Nisan ayında Ukrayna basınına demeç veren Arsen Avakov Ermenilerin kültüründen, dünyaya verdikleri değerlerden, yaşadıkları ülkelerde tercih edilen bir halk olmalarından, kilisenin bu halkın tarihinde edindiği en üst düzeyden öyle bir konuştu ki, bu demeci okuyanların aklına Ermenilerin ne kadar değerli bir ulus olduğu geliyor. Bakan Avakov Ermeni ideolojisinin propagandasına öyle bir dalmıştı ki, Ukraynalı bir bakan olduğunu bile unutmuştu.

Demecin en canalıcı noktasıysa, Avakov`un tarih boyunca Ermenilerin saldırgan değil de, yaratıcı bir halk olduklarını söylemesiydi. O zaman akıllara bir soru geliyor: Türkiye`de ve Azerbaycan`da binlerce Türk`ü çoluk, çoluk, kadın, kız, genç, ihtiyar demeden katleden kimdi?! Hocalı`da sivil halka karşı kim soykırım uyguladı?! Azerbaycan’ın öz toprağı olan Dağlık Karabağ`ı hangi halk işgal etti? Peki, Anadolu`da Ermenilerce uygulanan katliamlar?!

Ermenilerin içlerinde gezdirdikleri Türk düşmanlığı bulundukları bölge, konum farketmeksizin onları hep takip eder. Genetik yapılarında bulunan hırsızlık yapmak ve tüm Türklere nefret etmek gibi huyların gerçek olduğunu Ermeni asıllı bakan yaşamı boyunca hep kanıtladı. Şöyle ki, Avakov 2013 yılında daha Ukrayna Ali Radası`nın milletvekiliyken diğer Ermeni asıllı milletvekili Vilen Şatvoryanla beraber Rada`ya sözde Ermeni soykırımıyla alakalı yasa tasarısı sunmuştu. Ama bu yasa tasarısı Rada tarafından reddedilmişti.

 

Dudak uçuklatan servet

14341672_934458300011000_772819639_n

 

Hiç kimseye sır değil ki, iç ve dış faktörler Ukrayna’daki toplumsal yapıyı olumsuz etkiliyor. İnsanların elinde bulunan yasadışı silahların olması da ülkedeki güvenlik konusunda zorluklar çıkarıyor. Şöyle ki, geçtiğimiz yıl ülkede yaklaşık 1 milyon suç işlendi.

Ukrayna`da suç oranının artmasının daha bir olgusu emniyet birimlerinin ciddi ciddi rüşvet bataklığına sürüklenmesidir. Bu sıralamada İç İşler Bakanlığı özel bir yere sahiptir. Ülkedeki polislerin maaşı çok az: aşağı yukarı 200 dolar civarında. Maaşlar az olduğu için bu bölüm daha çok yolsuzluk ve suç bataklığına yuvarlanmaktadır. 2014 yılında halk arasında böyle bir fikir oluşmuştu ki, emniyet birimleri yeni İç İşler Bakanı`nın kişisel çıkarlarına hizmet ediyor. Bugün Ukrayna’da hatta en ağır suçu işleyen kişinin rüşvet vererek cezadan kurtulması mümkündür.

Arsen Avakov, ayrıca, Ukrayna’da Ermenilerin destekcisi olarak ta bilinmektedir. O, bu göreve gelinceye kadar Ermeniler genelde pazar ve gıda servislerinde çalışıyorlardı, ama şimdi onlar devlet kademesinde ve özel sektörde önemli görevlerde bulunuyorlar.

Ukrayna basını bugün İçişleri Bakan Yardımcısının, bazı il ve ilçe emniyet müdürlerinin Ermeni olduğunu iddia ediyor. Ayrıca, Avakov`un sigara ve alkol ticaretini tamamen kendi tekeline aldığı ve onun kişisel malvarlığının artık 1 milyar doları geçtiği de gelen haberler arasında.

Avakov şuan Harkov, Herson ve Nikolayevski eyaletlerini kendi elinde tutuyor. Yerel yönetimlerde genelde kendisine sadık insanlar bulunduğundan bu bölgeleri kontröl Ermeni asıllı bakan için pek te zor olmasa gerek… Şu da bir gerçek ki, Herson ili Azerbaycanlıların en fazla saldırıya uğradıkları bölgelerden birine dönüşmüş durumda.

Ukrayna’daki diaspora üyelerine karşı ciddi tehditler mevcut. Ukrayna`da yaşayan, diaspora hareketine mali destek veren Azerbaycanlı işadamları hedefe alınmış durumda. Ukrayna’nın birçok yerinde Azerbaycanlı iş adamlarına karşı idari olarak asılsız baskılar uygulanıyor. Bu yüzden şuan Azerbaycan diasporasına maddi destek sağlayan işadamlarının büyük çoğunluğu iflas etmiş durumda.

 

 

Karalama olayına kısa bir örnek…

14330912_934458310010999_1902196049_n

 

Azerbaycan Türklerine karşı tipik algı operasyonu…

 

Bir süre önce Ukrayna`nın başkenti Kiyev şehrinde Azerbaycanlılardan oluşan organize suç örgütünün çökertilmesiyle alakalı haberler ilk önce Ukrayna medyasında, daha sonraysa Azerbaycan basınında yankı buldu. Haberin içeriğinden de belli olduğu üzere, sıradan ve Ukrayna gibi karışık ülkeler için karakteristik olan cinayet haberlerinden bir tanesi olan bu haber neden acaba böyle hızla yankı bulmuştu medyada?

İşin ilginş yanı, Ukrayna`daki Polis Teşkilatının başında bulunan isimlerden birisinin Hati Dekanoidze de paylaşım sitelerindeki kendi hesabından arama sırasında Azerbaycanlı çete üyelerine ait garajda henüz yedek parça haline dönüştürülmemiş daha 4 otomobilin de bulunduğunu duyurdu. Meğerse, bu 4 kişilik grub Ukrayna`nın başkentinde araba soygunuyla uğraşıyormuş. Hatta belirtildi ki, meğerse bu çete yılbaşından bu yana 8 otomobil çalmışlar.

Bu olguyu araştıran Azerbaycan medyası günün sonunda ilginç bilgiye ulaştı. Sözkonusu hırsızlık olayını Azerbaycanlılar değil, Ermeniler yapmışlardı. Peki, bu durumda bu hırsızlığı Azerbaycanlıların adına kim yazdı ve Gürcü asıllı memur Hati Dekanoidze sosyal paylaşım sitelerinde neden azerbaycanlılardan bahsediyordu? Zira, Hati Dekanoidze Ukrayna Ulusal Emniyet Birimi`nin başkanıdır ve tutuklanan Ermeni hırsızların kimlikleri hakkında herkesten önce o, bilgi sahibiydi. Demek ki, bu olgunun böyle hızla ve bilerekten Azerbaycanlıların suçlanarak yayılmasında ve büyük hevesle medyada, özellikle de sosyal medyada paylaşımında Ermeni-Gürcü grubunun büyük önemi var.

Azerbaycan merkezli “Azadinform” Haber Ajansı`nın çalışanı konuyla ilgili Ukrayna Azerbaycanlılarının Birleşik Diasporası`nın Başkanı Hikmet Cavadov`un düşüncelerini öğrendiler: “Azerbaycan İç İşleri Bakanlığı`nın Ukrayna Temsilcisi Şahin Kocayevle beraber hırsızlıkla suçlanan Azerbaycanlıların kimliğiyle ilgilenmek için Emniyet Müdürlüğü’ne gittik. Amacımız “hırsızlıkla” suçlanan Azerbaycanlılara hukuksal yardım göstermekti. Ordaysa daha başka bir manzarayla karşılaştık. Belli oldu ki, hırsızlık olayı Azerbaycanlılar değil, Ermeniler, daha doğrusu Ermenistan vatandaşlarından oluşan grup tarafından işlenmiştir. Kanıt olarak hemen Ermeni hırsızların çete başkanının pasaportunun kopyasını da elde ettim. Elbette, bu yanlışlık degildir, birer garezdir, rezilliktir. Ukrayna İç İşleri Bakanlığında çalışan kimi yetkililer Ermenilerin işlediği bir cinayeti bilerek, bilinçli şekilde Azerbaycanlıların üzerine yıkmak suretiyle soydaşlarımız hakkında olumsuz görüş oluşturmaya teşebbüs etmektedirler.”

Bilindiği üzere, Azerbaycan diasporası Ukrayna’da, özellikle Kiev kentinde çok aktiftir. Bu ülkede yaşayan Azerbaycanlılar Ukrayna toplumuna çabuk adapte olmakta ve bu ülkede yaşanan toplumsal, politik süreçlere çok aktif davranmaktadırlar. Tabii ki, tüm bunlar Ukrayna’da yaşayan Ermenilerin gözü önünde gerçekleşmektedir. Onlar kıyasıya Ukrayna’da yaşayan Azerbaycanlıları yerlebir etmek, yaşanan bu türden suç olaylarını soydaşlarımızın yaptığını ima ediyorlar. Tabii ki, Azerbaycan diasporası buna asla izin vermiyorlar ve vermeyecekler. Konuyla ilgili Ukrayna hükümetine de çağrıda bulunuldu. Belirtildi ki, Azerbaycanlılara karşı böylesi yanlışlıklar hemen giderilmek zorundadır.

 

14 Eylül Kiyev`de Avakov`a itiraz günü…

14331081_934458323344331_690826243_n

 

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen kaçırılma olaylarına ilk tepki Ukrayna’da yaşayan Azerbaycanlıların oluşturduğu Birleşik Ukrayna Azerbaycanlıları Kongresi’nden geldi. Diaspora üyelerinin rahatsızlığını dikkate alarak BUAK Kiyev`de acil toplantı düzenledi.

Ukrayna’da yaşayan Azerbaycanlılar son kaçırılma olaylarıyla ilgili ülkenin İçişleri Bakanlığı binası önünde kitlesel protesto gösterisi düzenlemeği karara aldılar. 14 Eylül`de yerel saatle saat 12: 00 – 13: 00 arası gerçekleşecek olan protestoya Ukrayna’nın birçok şehirlerden Azerbaycanlıların katılması bekleniyor. Katılımcılar Avakov`tan suçluların biran önce bulunmasını, öldürülme, kaçırılma, kundaklama ve gasp olaylarına son verilmesini isteyecekler.

 

Kaçırılma olayları, öldürülme ve kundaklama olayları iki ülkenin ilişkilerini etkileyebilir

 

Ukrayna hükümetinde Azerbaycan karşıtlığının varolması, İçişleri Bakanı`nın savunduğu güçlü Ermeni lobisi ve bakanın “Ermeni soykımı”nın tanınması için zamanında yaptığı yaptığı çağrılar gelecek Azerbaycan-Ukrayna ilişkilerini de etkileyebilir mi? İşte bu soru son dönemlerde akıllara sıkça gelen bir soru.

Yıllardır dost ilişkiler içinde olan Ukrayna ve Azerbaycan devletlerinin bu dostane ilişkilerini herhangi bir Ermeni Bakanca desteklenen çetenin bozacağı pek akıl harcı olmasa da, bu durum biran önce çözüme kavuşturulmalı. Zaten “Maydan” hareketi üyelerince de pek sevilmeyen bu çete liderinin özellikle göreve geldikten sonra yaptığı işler, işlediği suçlar bir araştırılacak olursa, son dönemlerde Ukrayna sokaklarında neden Ermeni kökenli “siyahi dazlak”ların kol gezmesiyle ilgili akıllara takılan sorular kendiliğinden çözülecektir. Ukrayna halkı arasında pek te itibara sahip olmayan, sadece parası, hırsı ve yanında dolaştırdığı, beslediği silahlı, çapulcu sürüsü yüzünden kimsenin pek laf edemediği Ukrayna İç İşleri Bakanı Avakov eğer bir kez bile olsun aynaya bakmış olsaydı, Azerbaycan diasporasının üyelerine karşı yapılanların suçlularını hemen bulacaktı. Hem de kesin bulacaktı. Ama bakmıyor. Zira, bu Bay Avakov`un umrunda bile değil. Onun milyarları ve damarlarında dolaşan çirkef Ermeni kanı bu gerçekleri görmesine izin vermiyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.