Ruslara arsa satmak, milli güvenliğe tehdit Finlandiya’da Ruslara arsa satmayı yasaklayan kanun kabul edilebilir.

0
1391

 

HELSİNKİ (QHA) -Finlandiya Bakanlar Kurulu’nun Milli Güvenlik Komitesi, hibrid savaşının olası yöntemleri ve tehlikeli eylemlerin listesini güncelledi.

Daha önce Finlandiyalı askerler, ülkenin milli güvenliğine olan en büyük tehditler arasında terörizmi ve diğer ülkeler ile savaşları kabul ediyordu. Ancak yeni listede, yabancılara gayrimenkul satma, enformasyon savaşı ve ‘göçün stratejik kullanımı’ da yer aldı.

Control Risks danışmanlık şirketinin analiz uzmanı Stena Hartikainen, Forbes dergisine yazdığı makalede, Rusya’nın Ukrayna’nın doğu bölgelerine saldırmasından sonra Rusya Federasyonu ile Finlandiya arasındaki ilişkilerin olumsuz yönde geliştiğini kaydetti. İki ülke arasında savaş olasılığının düşük olmasına rağmen güvenlik endişelerinin arttığını yazan Hartikainen, bu korkuların, Finlandiya’da arsa satışlarında yabancılara uygulanacak yasakların sebebi olabileceğini belirtti.

Potansiyel tehditlerde Rusya’nın açık bir şekilde belirlenmemesine rağmen Rusya’dan gelen tehlikenin Finlandiya’yı korkuttuğunu anlatan Hartikainen, 2000 yılından beri çok sayıda Rus vatandaşı ve Rus şirketinin Finlandiya’da arsa aldığını bildirdi.

Ancak stratejik yerlerin yanındaki arsalara Rusların sahip olmasının Finlandiya yönetimini artık endişelendirdiğini kaydeden Hartikainen, bahse konu olan korkuların yeni olmayıp Finlandiya Adalet Bakanlığı’nın birkaç yıl boyunca, stratejik yerlere yakın arsaların yabancılara satışının yasaklanması üzerinde çalıştığını belirtti. Söz konusu kanunun çıkması durumunda, yasağın AB dışındaki alıcılar için öngörüleceğini ifade eden Hartikainen, gerçekte ise yasağın sadece Rus müşterilere uygulanacağını yazdı.

Bunun yanı sıra Finlandiya, Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımları iptal etmek için daha erken olduğunu bildirdi. Finlandiya Maliye Bakanı Alexander Stubb, Minsk anlaşmalarına uymanın öneminden söz etti. Finlandiya ayrıca, Finlandiya ordusunda görev yapan Ruslardan da endişeleniyor. Onların, ajan olma ihtimalinin söz konusu olduğu belirtildi.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.