Rusya ve rejim Halep’te operasyona başlayacak

0
1558
Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2016-04-11 06:04:39Z | http://piczard.com | http://codecarvings.com0

Suriye Başbakanı, Rusya’nın hava desteğiyle Halep’i geri almaya hazırlandığını açıkladı. Halep’te ateşkese dahil edilen ‘ılımlı’ grupların da bulunması nedeniyle, şubat sonundan bu yana süren ‘çatışmasızlığın’ sona ereceğinden endişe ediliyor.

Suriye’de şubat ayı sonunda yürürlüğe giren ateşkesin çökmek üzere olduğu yorumları yapılırken, Suriye Başbakanı, Rusya’nın hava desteğiyle Halep’i geri almaya hazırlandıklarını açıkladı. Rus milletvekilleriyle Şam’da bir araya gelen Başbakan Vael el-Halaki, Suriye’nin bir zamanlar ticaret merkezi olan ikinci büyük kenti Halep’i “özgürleştirmek” adına hazırlıkların başladığını söyledi. Rus TASS ajansı Halaki’nin, “Biz, Rus ortaklarımızla birlikte Halep’i özgürleştirmek ve ateşkese katılmayan ya da ateşkesi ihlâl eden tüm yasadışı silahlı grupları bloke etmek için hazırlıklara başladık” şeklindeki sözlerini aktardı. RIA ajansına konuşan, heyette yer alan Rus milletvekillerinden Dimitri Sablin ise “Rus hava kuvvetleri, Suriye ordusunun kara tarruzuna yardım edecek” dedi.
Kontrolü muhalifler ve rejim arasında bölünmüş olan Halep’te, El Kaide’nin kolu El NusraCephesi’nin yanı sıra, ateşkese dahil edilen “ılımlı” gruplar da bulunuyor. Son dönemde çatışmaların arttığı Halep’e yönelik kapsamlı bir “Rusya-Şam operasyonu”nun ateşkesi sona erdireceğinden endişe ediliyor.

‘Ateşkes çökmek üzere’
Muhalifler, Halep’in güneyinde Rus hava saldırılarının arttığını bildiriyor. Bölgede İran güçleri veLübnan Hizbullah’ı, El Nusra ile çatışırken rejim güçleri giderek “ılımlı” muhaliflerin olduğu bölgeye yaklaşıyor.Muhaliflerin Cenevre’deki müzakerelere katılmak için oluşturduğu Yüksek Müzakere Komitesi’nden Basma Kodmani, son 10 günde durumun ciddi şekilde tırmandığını, “ateşkesin çökmek üzere olduğunu” söyledi. Kodmani, ABD ve Rusya’nın ateşkesi denetlemek için kuruduğu ortak mekanizmanın ise “güçsüz” olduğunu söyledi.
Halep’te El Nusra’nın yanı sıra İdlib’de örgütle işbirliği içinde olan Radikal Selefi Ahrar el-Şam grubu ve Özgür Suriye Ordusu bileşenleri bulunuyor. Şam rejimi ateşkes öncesinde Rusya’nın desteğiyle büyük bir ilerleme kaydetmiş ve muhaliflerin Türkiye’ye çıkan yolunu kesmişti.

HALEP’TE SON DURUM
1. Halep’in güneyinde El Nusra ile işbirliği yapan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bileşenleri, 6 Nisan’da stratejik El Eis kasabasını rejimin elinden alırken, Şam saldırıyı ‘ateşkesin ciddi bir ihlali’ olarak niteledi, kasabanın geri alınacağını açıkladı.
2. YPG’nin ana gücünü oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG), 5 Nisan’da Şeyh Maksud bölgesinde El Nusra ile çatıştı.
3. ABD ve Türkiye’nin desteklediği Havar Kilis Operasyon Odası adlı muhalif gruplar koalisyonu,
7 Nisan’da Türkiye sınırındaki El Rai’yi IŞİD’den aldı. IŞİD ise dün Türkiye sınırında büyük bir operasyon başlatırken El Rai yakınlarındaki iki köyü ele geçirdi.
4. SDG’nin, IŞİD’in önemli ikmal yollarından Menbic için operasyon başlatacağını açıklamasına Türkiye’den tepki geldi. Washington ve Ankara arasında, Azez-Cerablus hattında karada Arap güçlerin yer alacağı bir operasyon için görüşmeler hızlandı.
http://www.milliyet.com.tr/rusya-ve-rejim-halep-te-operasyona/dunya/detay/2224797/default.htm

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.