Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Ankara Seferini Gerçekleştirdi

0
187

 

Geçtiğimiz hafta  TADEF Yönetim Kurul üyeleri ve üye dernek başkanları ile Ankara programını gerçekleştirdi.

Programın ilk günü  MHP Gurup Başkanvekili Erkan Akçay TBMM ‘deki makamında ziyaret edildi. TADEF çatısı altında faaliyetler yürüten ve bulundukları bölgelerin sosyal aktivitelerine katkısı olan derneklerle ilgili bilgi verildi.  Sayın Akçay, parti olarak Azerbaycan Türkiye kardeşliğine büyük önem verdiklerini, bölgesel gelişmelerin Türkiye Azerbaycan ilişkilerinin daha da güçlendirilmesini gerektirdiğini ve ziyaretten memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Ziyaret sırasında MHP Iğdır Milletvekili  Yaşar Karadağ da TBMM’deki makamında ziyaret edildi. Türkiye Azerbaycan coğrafyasında özel bir yeri olan Iğdır’ın  kalkınması ve gelişmesi,  başta Zengezur koridorunun açılımı üzerine bölgesel  konularda  fikir alışverişi yapıldı.

Öğle saatlerinde Genel Kurmay Başkanlığından alınan izin ile ANITKABİR’E resmi ziyaret gerçekleştirildi.

Anıtkabir komutanlığı eşliğinde yüce ATATÜRK’ÜN anıtında mozoleye çelenk bırakıldı, saygı duruşu yapıldı. TADEF Başkanı Adalet Turan,  Misakı Milli Kulesinde bulunan Ziyaret Defterine  imza atıldı.

Günün ikinci yarısı AK Parti Gurup Başkanvekili Yılmaz TUNÇ, TBMM makamında ziyaret edildi. Son dönem  politika trafiğinde yaşananlar kapsamda dışa açık, proaktif  dış politika anlayışı ve arayışı masaya yatırıldı. Bu dönemde Azerbaycan Türkiye kardeşliğinin daha üst boyutlara taşınması büyük memnuniyetle hatırlandı. Türk dış politikasının önemli bir özelliği olarak cihana barış harekâtının önemi dile getirildi.  Sayın Tunç, ziyaretten memnuniyet duyduğunu, Azerbaycan’ın her daim yanında olduklarını, bundan sonra da olmaya devam edeceklerini ifade etti. Görüşmeler AK Parti Iğdır milletvekili  ŞAMİL Ayrım ’ın  eşliğinde gerçekleşti.

Program çerçevesinde yapılan görüşlerin çok önemli biri de Ankara  Göç İdaresi Başkanlığına edilen  ziyaret oldu.

Sivil Toplum ve Yabancı Topluluklarla İlişkiler Daire Başkanı Gökhan Yıldız ve ekibi  ile gerçekleşen toplantıda  Türkiye’de yaşayan Azerbaycan vatandaşlarının kimlik sorunları konuşuldu.  Sivil toplum çalışanları olarak birikmiş ve çözüm bekleyen konular üzerine fikir alış verişi yapıldı.  Sorunların Göç İdaresi Başkanlığı ve TADEF’İN işbirliği ile çözülmesi konusunda mutabakata varıldı.  Ayrıca birlikte sosyal ve kültürel etkinlikler yapılması kararlaştırıldı.

Ankara programının ikinci günü Demokratik Azerbaycan’ın kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mehmet Emin Resulzade’nin mezarının  ziyareti ile başladı. Merhumun kabrine çiçekler bırakıldı, ruhuna dualar okundu. Yönetim kurulu üyemiz Sattar Kaya,  Resulzade’nin hayatı, faaliyeti ve  mücadelesi hakkında konuşma yaptı.

İYİ Parti Yurtdışı Türklerden sorumlu genel başkan yardımcısı Rıdvan Uz parti genel merkezinde ziyaret edildi. Çeşitli konulara değinilen görüşte  Azerbaycanlı öğrencilerle ilgili projelerden konuşuldu.

Kendileri, genel başkanları Sayın Meral Akşener başta olmak üzere İYİ Parti camiasının Azerbaycan’a özel ilgi ve muhabbet duyduklarını, her daim yanında olduklarını, olmaya da devam edeceklerini, TADEF’İN faaliyetlerinde parti olarak bulunmak ve destek vermek istediklerini ifade edildi.

Azerbaycan’ın Umummilli Lideri Haydar Aliyev’in  Haydar Aliyev parkında bulunan anıtı  ziyaret edildi, Anıta çiçekler bırakıldı, dualar edildi.

Dernek Başkanı Sefer Karakoyunlu abide önünde Cumhurbaşkanımızın hayatı, şahsiyeti ve Azerbaycan’a yaptığı hizmetleri anlatan konuşma yaptı.
Ankara Programı  dışında TADEF, Iğdırspor-Iskenderunspor futbol maçı canlı olarak izleyerek, futbol alanının en heyecanlı saatlerine tanıklık yaptı.
İki günlük Ankara programına TADEF YK Başkanı Adalet Turan ve YK üyeleri; Parviz Mammadzada, Settar Kaya, Eşref Tuna, Belkıs Yakıcı, Erdoğan Çeçen, dernek başkanları    Sefer Karakoyunlu, Kabuter Er, Eşgin İsmail, Hidayet Gulam katıldılar.